Zdrowe i smaczne- sushi jako potrawa idealna

Categories Inne
Zdrowe i smaczne- sushi jako potrawa idealna

Kuchnia japońska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Nie bez powodu, gdyż cechuje ją niska zawartość kalorii, lekkostrawność, bogactwo witamin oraz smaków japońskich przypraw. To sprawia, że kuchnia japońska podbija serca coraz większej liczby fanów na całym świecie. Każdy, nawet laik kulinarny na pewno słyszał o sushi, najpopularniejszym z dań Kraju Kwitnącej Wiśni.
Dlaczego sushi jest smaczne? Kluczem jest nie tylko dobór oryginalnych produktów, ale także umiejętność łączenia ich tak, aby były ucztą dla podniebiebia. Unikalna kompozycja ryżu, surowych ryb oraz warzyw, często podawanych w towarzystwie liści wodorostów sprawia, że smak sushi jest niepowtarzalny i trudny do podrobienia. W wielu miejscach na świecie powstają specjalne szkolenia dla osób chcących poznać tajniki wykonywania sushi. Japończycy cenią sobie naturalny smak potraw, nie uzywają przy tym dużej ilości przypraw, przede wszystkim soli- twierdzą, że sól zabija prawdziwy smak.

Każdy, kto nie próbował jeszcze tej potrawy, na pewno zastanawia się, czy sushi jest zdrowe. Okazuje się, że dania kuchni japońskiej są najzdrowsze na świecie. Podstawą dania jest ryż, jako bogactwo złożonych węglowodanów, witamin z gruby B oraz wysokiej zawartości białka przy niskiej zawartości tłuszczu. Sercem sushi jest surowa ryba, która oprócz witamin z grupy B, czy zdrowych tłuszczy, zawiera witaminy A, E, D oraz C. Wykorzystywane do przygotowywania sushi, prażone na sucho wodorosty nori zawierają dużo białka, witaminy A i B1, a także minerały takie jak cynk, żelazo i wapń. Ze względu na bogactwo białka i błonnika stanowią smaczną i wartościową alternatywę dla mięsa czy ryb w diecie wegetarian. Obniżają poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i przeciwdziałają wypadaniu włosów. Sosy do sushi stanowią podstawę i stanowią ceremoniał w jedzeniu tej potrawy. Rytuałem tym jest delikatne zanurzanie sushi przed konsumpcją w sosie sojowym, to kolejny atut kuchni japońskiej. Oprócz walorów smakowych, sos sojowy zawiera dużą ilość żelaza i białka co wspomaga trawienie.

Dobrze wykonane sushi to smaczne sushi. Chcąc wybrać się po raz pierwszy w kulinarną podróż do smaków Japonii, warto udać sie do dobrej, japońskiej restauracji, w której kucharzami są rodowici Japończycy. Zagwarantuje to nie tylko ciekawe doświadczenie dla podniebienia, lecz także sprawi, że z pewnością polubisz sushi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *