Sekret prawdziwej włoskiej pizzy

Categories Inne
Sekret prawdziwej włoskiej pizzy

Wywodząca się z Włoch pizza to danie znane ludziom na całym świecie. Wszyscy zajadają się pizzą. Jednak czy wszyscy wiedzą jak powinna wyglądać i smakować prawdziwa włoska pizza? W internecie znajduje się mnóstwo przepisów, ale jakie przepisy na pizzę są wiarygodne? Prawdziwa włoska pizza musi być przede wszystkim minimalistyczna. Oznacza to, że nie może być „przeładowana” dodatkami, co u nas w Polsce niestety się utarło i do czego jesteśmy przyzwyczajeni.

Nawet jeżeli ciasto jest dobrze zrobione to ugina się pod mnóstwem dodatków. A jaki jest sekret idealnego ciasta na pizzę? Musi być ono przede wszystkim bardzo elastyczne. Na pewno wielu z nas widziało, chociażby w telewizji, jak doświadczeni kucharze (pizzermeni z po prostu bistro z Gdyni) obchodzą się z ciastem, jak podrzucają je wysoko i łapią z powrotem, a ciasto się nie rozpada. Elastyczność ciasta to klucz do sukcesu. Placek, który finalnie formuje się z ciasta powinien być cienki. Do zrobienia pysznej włoskiej pizzy niezbędny jest również dobry kamienny piec. I tutaj zaczynają się schody, ponieważ oznacza to, że nie jesteśmy w stanie zrobić pizzy jak z pizzerii we własnym domu. Można jednak zrobić imitację pieca kamiennego, a mianowicie przed włożeniem pizzy rozgrzać piekarnik do 220 stopni z blachą w środku. Następnie pizzę uformowaną na zimnej blasze przełożyć na tą rozgrzaną w piekarniku. Pod warunkiem, że mieliśmy dobry, sprawdzony przepis nasza pizza nie będzie tak bardzo odbiegać od tej pieczonej w piecu kamiennym.

Warto zaznaczyć, że w Polsce mamy mnóstwo świetnych restauracji gdzie serwowana jest pizza oraz pizzerii gdzie można posmakować pysznej pizzy przyrządzonej przez prawdziwych mistrzów, którzy znają się na swoim fachu. Ważny jest prawidłowy dobór składników, a więc takich, które są dobrej jakości, najlepiej sprowadzane z Włoch. Na szczególną uwagę zasługuje pizza w Gdyni (Karwiny). W tej okolicy można zjeść naprawdę dobrze i choć na chwilę poczuć się jak w prawdziwej włoskiej restauracji. Czasem tak niewiele potrzeba do szczęścia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *